Sequera i canvi climàtic al pirineu i a Escandinavia

  • Posted on: 27 August 2014
  • By: dani

Fa 2 anys, el 2012 hi va haver una sequera molt severa a part del pirineu. A la part on acostumo anar, al pirineu oriental, a la Vall del Rigard (Ripollés). Aquesta zona, com bona part del pirineu oriental es caracteritza per tenir una pluviometria molt alta els mesos d'estiu. De fet són els mesos més plujosos de l'any. Doncs bé, aquest any va estar 35 dies seguits sense ploure, una cosa que crec que no s'havia donat mai des de que es tenen registres.Un estiu normal es dificil que hi hagi una setmana seguida sense pluja, i la vegetació està adaptada a aquesta pluviometria estival. També aquell any va fer moltissima calor (es va arribar a 34 graus a Planoles i fins i tot una nit tropical, que diria que mai havia succeit) Això va pasar entre els mesos de juliol i agost. La sequera va fer estralls, sobretot en algunes especies en concret. Bona part de la coberta de nabius del sotabosc es va assecar totalment, a més molts faigs també es van assecar. També vaig observar alguns bedolls amb branques mortes. 

Els nabius tenen unes arrels molt superficials, cosa que fa que siguin molt sensibles a la sequera extrema. Els bedolls i faigs imagino que també, a més de perdre bastanta aigua per transpiració.

Doncs resulta que aquest any, 2014, hem estat a Suècia a finals d'agost. L'estiu allà aquest any també ha estat molt sec i calorós, fins i tot hi ha hagut algun incendi gran (cosa molt sorprenent allà). Observant el bosc m'he adonat del mateix patró que havia observat al pirineu, matolls de nabius morts, i molts bedolls amb les branques assecades.

A les fotos podeu veure alguns exemples del que comento.

Aquests exemples ens poden donar una idea de com evolucionarà la vegetació com a consequència del gradual escalfament global, al pirineu i a escandinavia.

 

Bedolls secs a Escandinavia

Contenido relacionado

Els autèntics "arándanos" (nabius, mirtils)

  • Posted on: 31 July 2014
  • By: dani
Nabius del pirineu a Nevà

El nabiu, a vegades anomenat mirtil (del francés), o en castellà "arándano" és un dels fruits silvestres més utilitzat a la gastronomia.

L'altre dia en vaig veure al mercat i vaig decidir comprar-ne un grapat. Però la meva decepció va arribar al tastar-los, eren força insipids i totalment diferents dels que per mi són "els veritables" nabius!, els de bosc que tantes vegades he collit des de petit al pirineu i a Suècia.

Com estalviar energia al cuinar

  • Posted on: 4 September 2013
  • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

¿D'on venen les pomes?

  • Posted on: 9 July 2013
  • By: dani
Manzana natural del pais

Observeu qualsevol mercat de fruita a l'hivern, primavera o fins i tot estiu.

Les pomes que es venen vénen pràcticament totes de molt lluny, Nova Zelanda, Àustria, Alemanya, per què?

Però com és possible? No sabeu que les pomes creixen a l'estiu?.

En el nostre hemisferi una poma "natural" hauria d'estar en el mercat entre agost i octubre, per tant fora d'aquest marge segur que les pomes són de cambra, es van recollir fa molt, s'han transportat des de lluny i s'han conservat de manera "artificial ".

El canvi climàtic a Catalunya

  • Posted on: 8 July 2013
  • By: dani
Barcelona aviat tindrà les temperatures de Sevilla

A un estiu com aquest, de moment relativament normal i fins i tot fresc, la gent tendeix a oblidar-se encara més del terrible problema que afrontem amb el canvi climàtic.

A Catalunya aquest problema és especialment important, el ritme dels canvis (perjudicials) és més del doble que la mitjana mundial. Tot i això pel gran públic aquest tema no hi és a les seves preocupacions, i probablement ni els coneix.