PIB per càpita respecte Renda Disponible

 • Posted on: 12 January 2013
 • By: dani

L'altre dia vaig publicar aquest article sobre la "pobresa" de Badalona respecte altres ciutats de Catalunya. En realitat perfilant més potser no hauria d'haver parlat del PIB per càpita, com molt bé em va corregir @idescat a twitter, sinó de la Renda Familiar Disponible, o més concretament la RFDB/hab (la Renda Familiar Disponible bruta per habitant). Aquest és un indicador molt més relacionat amb la capacitat econòmica real de les families.

El problema del PIB per càpita és que depén de la activitat econòmica que hi ha en aquell territori, així per exemple, si a un municipi hi tenim un aeroport que genera molta activitat, aquesta es divideix per tots els habitants d'aquella ciutat i pot donar la impressió que aquests habitants són més rics del que ho són realment (el PIB per capita serà més gran). A Barcelona passa això, per efectes de la capitalitat hi ha més empreses i activitat econòmica. Per tant, el baix PIB per càpita de Badalona mostra la baixa activitat econòmica de la ciutat, més que la pobressa dels seus habitants. En termes de RFDB les diferències continuen existint però no tant marcades, en concret les dades són aquestes (dades de IDESCAT al 2009)

 • Badalona 14700 €
 • Barcelonès 18300 €
 • Catalunya 17400 €
 • Barcelona 20000 €
   
A Badalona la renda disponible per càpita és aproximadament el 25% inferior als habitants de Barcelona, en valors semblants a ciutats com L'Hospitalet, Santa Coloma o Sant Adrià del Besós.
 

 

Contenido relacionado

Badalona és pobre

 • Posted on: 10 January 2013
 • By: dani
El pont del petroli de Badalona

Si Badalona fós un país, tindria el PIB/capita corresponent als països més pobres de la UE, com Xipre o Malta. Amb dades del 2008 Badalona té 20.000 eur de renda per càpita. Un 66% de la mitjana de Catalunya. I, ja sé que és odiós fer comparacions, però resulta que només representa el 50% del de Barcelona (amb 40000 eur). Si Barcelona fós un pais seria Brunei o Noruega (40000 € = 52000 $), el 4t i 5é país més ric del món (segons el FMI)

La tardor 2014 serà més plujosa del normal a Catalunya

 • Posted on: 5 September 2014
 • By: dani
Precipitacions pel setembre 2014

Continuant amb les previsions estacionals, segons la NOAA aquesta tardor a Catalunya serà més plujosa del normal, especialment els mesos de setembre i octubre, i no tant, novembre. Les temperatures seran força normals. La tardor ja és per si força plujosa a Catalunya, per tant el que vol dir si es compleix la previsió és que plourà encara més del normal, força.