La fi de les pistes d'ski catalanes

 • Posted on: 14 January 2012
 • By: dani

Em trobo amb aquest article de l'Ara que en parla. És un tema que tard o d'hora havia de sortir.

Arribarà un moment que les pistes d'ski catalanes hauran de tancar per sempre per la manca de neu deguda al canvi climàtic?

Crec que la resposta, desgraciadament, és clara, si,  i no falta gaire temps perquè això passi.

Aquesta temporada de moment ha estat molt dolenta, i no es pot vincular el problema al canvi climàtic, probablement la propera serà millor que aquesta, i encara hi haurà algunes temporades bones, però les probabilitats cada vegada seran menors, com ho està sent de fet, des de fa uns quants anys.

Només una dada que ho diu tot. La pujada de temperatures mitjana a Catalunya ja és més de 1 grau per sobre de la mitjana 1970-2000. Que vol dir això? Molt fàcil, donat que de mitjana cada 150 m d'alçada la temperatura baixa un grau, si la temperatura ha pujat més d'un grau vol dir que la neu ja cau, de mitjana, 150 metres més alt que abans. Si puja 2 graus (no falta gaire) ja serien 300 metres més amunt!. És a dir que totes les estacions que normalment tenien bona neu a 1700 m ara la trobaran a 2000m. I si puja 3 o 4 graus la viabilitat ja és molt baixa. Segons els models actuals cap el 2030-2040 probablement la majoria de estacions de ski catalanes hauran desaparegut.

El problema no és només la manca de neu, sinó també la manca de fred per fer servir els canons de neu artificial.

Us proposo fer un exercici mental, us imagineu les estacions catalanes sense canons de neu? La immensa majoria ara, a finals de gener no haurien obert, una cosa bastant insòlita. Els canons són una solució temporal que tindrà la seva fi.

I em sap molt de greu. La única solució és que entre tots siguem conscients del problema del canvi climàtic, no es cap ximpleria i ens està portant a aquest, i a altres canvis encara molt més importants, els que tenen que veure amb la vida natural a la terra i els seus recursos.

M'encantaria equivocar-me però miro i remiro tota la informació disponible i no hi veig altre panorama

El meu germà a la molina, gener 2012, només neu artificial

Contenido relacionado

El canvi climàtic a Catalunya

 • Posted on: 8 July 2013
 • By: dani
Barcelona aviat tindrà les temperatures de Sevilla

A un estiu com aquest, de moment relativament normal i fins i tot fresc, la gent tendeix a oblidar-se encara més del terrible problema que afrontem amb el canvi climàtic.

A Catalunya aquest problema és especialment important, el ritme dels canvis (perjudicials) és més del doble que la mitjana mundial. Tot i això pel gran públic aquest tema no hi és a les seves preocupacions, i probablement ni els coneix.

El Delta de l’Ebre desapareixerà engolit pel mar

 • Posted on: 10 April 2012
 • By: dani
El canvi climàtic a casa nostra de Maria Josep Picó

"L’ascens del nivell de la Mediterrània destruirà les nostres platges; l’Albufera de València i el Delta de l’Ebre desapareixeran engolits per la mar; patirem més sequeres i incendis, i l’increment de les temperatures potser ens obligarà a viure en un estiu constant. Així veiem (i viurem) el canvi climàtic. Però els efectes de l’augment de la temperatura a la Terra són incerts. El futur dependrà del l’ús que fem ara de l’energia, del territori i dels recursos hídrics, perquè el consum abusiu d’aquests agreuja els desequilibris ambientals"

Com estalviar energia al cuinar

 • Posted on: 4 September 2013
 • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

¿D'on venen les pomes?

 • Posted on: 9 July 2013
 • By: dani
Manzana natural del pais

Observeu qualsevol mercat de fruita a l'hivern, primavera o fins i tot estiu.

Les pomes que es venen vénen pràcticament totes de molt lluny, Nova Zelanda, Àustria, Alemanya, per què?

Però com és possible? No sabeu que les pomes creixen a l'estiu?.

En el nostre hemisferi una poma "natural" hauria d'estar en el mercat entre agost i octubre, per tant fora d'aquest marge segur que les pomes són de cambra, es van recollir fa molt, s'han transportat des de lluny i s'han conservat de manera "artificial ".