Estem pagant el sobrecost dels medicaments al sistema sanitari?

  • Posted on: 24 September 2011
  • By: dani

L'altre dia parlava en el post ¿s'abusa de la sanitat pública? de la necessitat de canviar de model sanitari per estalviar costos, en lloc d'optar per retallades operatives que poden repercutir en la qualitat de l'atenció a la sanitat pública.

Un dels aspectes diferencials de la nostra sanitat, comparada amb altres països, és el sobre cost a causa dels medicaments. Això és degut a diverses raons:

  • La manca d'un model de mono dosi. Com el que sempre ha existit d'altra banda en altres països (com Estats Units)
  • L'excés de medicació per part dels pacients i els metges (i automedicació)
  • La falta (encara) d'ús generalitzat de medicaments genèrics
  • Els interessos generats per les farmacèutiques, que mai tenen prou, i és lògic donat que és el seu negoci

Segur que tots heu vist a les pel·lícules com als Estats Units la gent quan va a buscar una recepta se li subministra només una quantitat de "pastilles" determinada, la que necessita per al tractament. No és això una mica de sentit comú? Perquè no s'aplica aquí?. El govern recentment ha dit que optarà per aquest sistema, però és un pas tímid que difícilment es convertirà en realitat, igual que va passar amb els medicaments genèrics.

Algunes dades que he pogut extreure d'aquest informe del Consell General de Col.legis Oficials de Farmacèutics

La despesa a Espanya en medicaments és del 1.8% del PIB (dades del 2006), és moltíssim! estem parlant del PIB total!, aquest percentatge només està superat per Dinamarca i Portugal, en canvi altres països com Alemanya (1.6%) o Suècia (1.2%) estan molt per sota d'aquest valor. És encara més greu tenint en compte que el cost dels medicaments aquí és bastant més baix.

Espanya ocupa el lloc número 1 pel que fa a percentatge de la despesa de medicaments respecte a la despesa sanitària total (21.7%), Alemanya i Suècia, per citar dos exemples, estan al voltant del 14%.

I vosaltres que opineu?

Disclaimer: No sóc per res especialista en aquest tema, però només intento aportar una mica de sentit comú després d'analitzar les dades

Happy pills

Contenido relacionado

S'abusa de la sanitat pública ?

  • Posted on: 12 September 2011
  • By: dani
Oliveres

Cal més valentia per part de les forces polítiques i el govern, i també per part nostre, els usuaris.

El motiu principal pel qual es retarden indefinidament mesures com el co-pagament de la sanitat, és per la por de la "pèrdua de vots" que això supossaria, però també per la passivitat de la gent que prefereix esperar que es faci retallada rera retallada.

Crec que el co-pagament seria beneficiós pel funcionament de la sanitat pública, sempre que es compensi els desavantatges que pot tenir per la gent menys afavorida.

Torna la Tos Ferina

  • Posted on: 5 April 2013
  • By: dani
 Bordetella Pertussis, el bacteri responsable de la Tos Ferina (imatge de la viquipedia)

Avui he anat buscar la meva filla al cole (El CEIP Onze de Setembre de Sant Quirze del Vallès) i m'he assabentat que dels 24 nens de la seva classe (6é) de moment 5 han "caigut" per causa de la Tos Ferina

Evidentment el primer que he fet al arribar a casa és informar-me del tema, una malaltia que em sonava però que no coneixia en profunditat. Al principi sembla un refredat comú però evoluciona a una tos intensa. La causa és un bacteri (no un virus com els refredats o grips)