Es desfà el pol nord?

 • Posted on: 26 September 2013
 • By: dani

El desglaç del pol nord continua innexorable, tot i que aquest any no ha estat el pitjor de la sèrie (el pitjor va ser l'any passat 2012), el 2013 serà el 6é any amb menys superficie polar glaçada a l'estiu. Aquesta dada se sap aproximadament a principis de setembre que és quan es dona el mínim de superficie. 

Potser penseu que això s'està arreglant, però la veritat és que no, a més de la superficie de gel hi ha una dada també molt important, el volum de gel. Aquest volum si que ha baixat sense parar els últims anys, i aquest any ha estat el mínim. De fet el 2013 a l'estiu el volum de gel al pol nord ha estat la meitat que fa 30 anys, el 1983.

La raó és que el gel es fón, i quan es torna a glaçar és cada vegada més prim. Està previst que dintre de uns pocs anys tota la superficie del pol nord estarà totalment desglaçada a l'estiu. Això té consequències positives per alguna gent, perquè permetrà navegar i escurçar molt les rutes de nevagació però per un altre banda aixeca moltes incognites preocupants de com es comportarà el clima a la resta del món com a consequència d'aquest fet

La informació ampliada la podeu trobar al següent article de The Guardian

http://www.theguardian.com/environment/2013/sep/18/arctic-sea-ice-shrinks-record-low

extensió de superficie glaçada al pol nord estiu 2013

Contenido relacionado

Com estalviar energia al cuinar

 • Posted on: 4 September 2013
 • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

¿D'on venen les pomes?

 • Posted on: 9 July 2013
 • By: dani
Manzana natural del pais

Observeu qualsevol mercat de fruita a l'hivern, primavera o fins i tot estiu.

Les pomes que es venen vénen pràcticament totes de molt lluny, Nova Zelanda, Àustria, Alemanya, per què?

Però com és possible? No sabeu que les pomes creixen a l'estiu?.

En el nostre hemisferi una poma "natural" hauria d'estar en el mercat entre agost i octubre, per tant fora d'aquest marge segur que les pomes són de cambra, es van recollir fa molt, s'han transportat des de lluny i s'han conservat de manera "artificial ".

El canvi climàtic a Catalunya

 • Posted on: 8 July 2013
 • By: dani
Barcelona aviat tindrà les temperatures de Sevilla

A un estiu com aquest, de moment relativament normal i fins i tot fresc, la gent tendeix a oblidar-se encara més del terrible problema que afrontem amb el canvi climàtic.

A Catalunya aquest problema és especialment important, el ritme dels canvis (perjudicials) és més del doble que la mitjana mundial. Tot i això pel gran públic aquest tema no hi és a les seves preocupacions, i probablement ni els coneix.

El Delta de l’Ebre desapareixerà engolit pel mar

 • Posted on: 10 April 2012
 • By: dani
El canvi climàtic a casa nostra de Maria Josep Picó

"L’ascens del nivell de la Mediterrània destruirà les nostres platges; l’Albufera de València i el Delta de l’Ebre desapareixeran engolits per la mar; patirem més sequeres i incendis, i l’increment de les temperatures potser ens obligarà a viure en un estiu constant. Així veiem (i viurem) el canvi climàtic. Però els efectes de l’augment de la temperatura a la Terra són incerts. El futur dependrà del l’ús que fem ara de l’energia, del territori i dels recursos hídrics, perquè el consum abusiu d’aquests agreuja els desequilibris ambientals"