Els autèntics "arándanos" (nabius, mirtils)

  • Posted on: 31 July 2014
  • By: dani

El nabiu, a vegades anomenat mirtil (del francés), o en castellà "arándano" és un dels fruits silvestres més utilitzat a la gastronomia.

L'altre dia en vaig veure al mercat i vaig decidir comprar-ne un grapat. Però la meva decepció va arribar al tastar-los, eren força insipids i totalment diferents dels que per mi són "els veritables" nabius!, els de bosc que tantes vegades he collit des de petit al pirineu i a Suècia.

La diferència no és només en el fet de que siguin silvestres, després d'analitzar-ho he comprovat que realment són una especie totalment diferent.

Els nabius del pirineu i de Suècia són idèntics, però la majoria dels que venen als mercats aquí són varietats diferents pensades per comercialitzar (de més resistència per transportar i de poc valor gustatiu)

De fet hi ha desenes de espècies de nabius a tot el món. Les més importants la europea (la bona), i la americana, no tant gustosa.I els que trobareu als mercats per les nostres contrades són d'una varietat pensada per conrrear en llocs càlids, que no es facin malbé al transportar, etc. No tenen res a veure. Creixen en mates grans com arbustos, els de bosc creixen com a màxim a un pam del terra. Si els mossegueu veureu que per dintre tenen un color clar. En canvi els nabius de bosc tenen un colorant molt potent de color lilós, tant potent que si taqueu la roba dificilment la podreu netejar.El gust dels nabius de bosc a més és més potent i àcid, incomparable.

A la pàgina de la wikipedia podeu trobar un llistat de totes les espècies de Vaccinium l'"autèntic" és el Vaccinium myrtillus (que es troba des de escandinàvia fins els alps i els pirineus a terrenys relativament ombrívols i a partir de 1300m fins uns 2000m d'alçada (sovint en boscos de pi negre o pi roig)

El nabiu de bosc possiblement és el fruit silvestre estrella a escandinavia (s'anomena blabär, que vol dir fruit silvestre de color blau, igual que en anglés, blueberry). Allà, a escandinavia, si que és normal trobar als mercats nabius "autèntics" i no aquesta varietat insulsa que ens volen encolomar aquí, maca per decorar els plats però de gust molt bàsic. Per cert si voleu una bona melmelada de nabiu la podeu trobar a l'Ikea (també de nabius vermells, lingon)

Darrerament s'han comprovat les seves propietats antioxidants el que ha fet que es popularitzi el seu ús. Estic segur que les propietats dels de bosc són molt millors

Un altre confusió freqüent al nostre país es confondre els nabius amb els nabius vermells (en anglès anomenats cranberry, en suec lingon). Els nabius vermells tenen un gust totalment diferent als blaus, un gust molt més amarg, i sovint s'assequen com panses. També hi ha moltes varietats diferents. D'aquest no n'hi ha al nostre país.

Parlant de confusions de fet aquí fins i tot es confonen els nabius amb els aranyons (endrino en castellà), un fruit d'aparença semblant però de gust molt més amargant, pràcticament incomestible, que es fa servir com a ingredient del pacharán

Ja ho sabeu, que no us prenguin el pèl si voleu nabius autèntics!

Jo mentres pugui aniré cada any a collir nabius autèntics als nostres boscos del pirineu!

Nabius del pirineu a Nevà

Contenido relacionado

Sequera i canvi climàtic al pirineu i a Escandinavia

  • Posted on: 27 August 2014
  • By: dani
Bedolls secs a Escandinavia

Fa 2 anys, el 2012 hi va haver una sequera molt severa a part del pirineu. A la part on acostumo anar, al pirineu oriental, a la Vall del Rigard (Ripollés). Aquesta zona, com bona part del pirineu oriental es caracteritza per tenir una pluviometria molt alta els mesos d'estiu. De fet són els mesos més plujosos de l'any. Doncs bé, aquest any va estar 35 dies seguits sense ploure, una cosa que crec que no s'havia donat mai des de que es tenen registres.Un estiu normal es dificil que hi hagi una setmana seguida sense pluja, i la vegetació està adaptada a aquesta pluviometria estival.

Com estalviar energia al cuinar

  • Posted on: 4 September 2013
  • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

Com anar de Barcelona a Badalona en bici

  • Posted on: 21 August 2013
  • By: dani
Bici amb jersei de "ganxillo"

Quan vaig anar a viure a Badalona des seguida em vaig plantejar si era possible desplaçar-se entre les 2 ciutats amb bici, com a mitjà de transport. Aparentment semblen 2 ciutats a molta distància, i realment poca gent opta per anar en bici quan ha d'anar des d'un lloc a l'altre. Però realment no és del tot cert. Es pot anar perfectament de Badalona a Barcelona (i viceversa) fent servir el mitjà de transport més sostenible i saludable. Això ja està prou ben documentat