Els arbres monumentals de Catalunya

  • Posted on: 7 July 2013
  • By: dani

Des de fa un cert temps m'he aficionat a cercar alguns dels arbres monumentals catalogats a Catalunya. Aquests arbres estan perfectament documentats a la pàgina de gencat, i fins i tot podeu consultar un mapa amb la posició exacte de cadascun d'ells. Enhorabona per aquesta feina

Aquests arbres són una bona excusa per passejar pels nostres boscos, sovint estan amagats a llocs poc accesibles, si s'han conservat fins els nostres dies és perquè no acostumen a estar a prop de la civilització.

De la llarga llista d'arbres de moment només he visitat aquests

 
I hem aprofitat per plantar-hi alguns geocachés, un a lo faig pare, i l'altre a l'avet monumental de Planoles

 

Jo a lo faig pare

Contenido relacionado

El canvi climàtic a Catalunya

  • Posted on: 8 July 2013
  • By: dani
Barcelona aviat tindrà les temperatures de Sevilla

A un estiu com aquest, de moment relativament normal i fins i tot fresc, la gent tendeix a oblidar-se encara més del terrible problema que afrontem amb el canvi climàtic.

A Catalunya aquest problema és especialment important, el ritme dels canvis (perjudicials) és més del doble que la mitjana mundial. Tot i això pel gran públic aquest tema no hi és a les seves preocupacions, i probablement ni els coneix.

Cireres d'arboç (madroño en castellà)

  • Posted on: 15 October 2011
  • By: dani
cireres d'arboç

Si passegeu pels boscos mediterranis a la tardor i l'hivern trobareu els fruits del cirerer d'arboç (o arbocer), el famós "madroño" del "oso y madroño" madrilenys.

El fruit no es fa servir gaire actualment a la gastronomia, i difícilment el trobareu als mercats, però sembla que si es feia servir a l'antiguitat. Te una textura bastant "terrosa" i un gust que recorda el préssec. El podeu menjar sense por, a banda de la seva textura es bastant bó i el podeu menjar tal qual o fer-lo servir per cuinar.

Els autèntics "arándanos" (nabius, mirtils)

  • Posted on: 31 July 2014
  • By: dani
Nabius del pirineu a Nevà

El nabiu, a vegades anomenat mirtil (del francés), o en castellà "arándano" és un dels fruits silvestres més utilitzat a la gastronomia.

L'altre dia en vaig veure al mercat i vaig decidir comprar-ne un grapat. Però la meva decepció va arribar al tastar-los, eren força insipids i totalment diferents dels que per mi són "els veritables" nabius!, els de bosc que tantes vegades he collit des de petit al pirineu i a Suècia.

Com estalviar energia al cuinar

  • Posted on: 4 September 2013
  • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples: