Com serà l'hivern de 2013?

  • Posted on: 1 January 2013
  • By: dani

Començo aquest any 2013 amb un dels bons propòsits de l'any, escriure més al blog. I inauguro una secció nova "la meteo"

La meterologia és un tema que m'ha apassionat sempre, des de petit. Recordo que fa molt de temps, passavem tot l'agost a un poble del pirineu, i  jo apuntava en una fulla milimetrada les temperatures màximes i minimes de cada dia, i feia una gràfica d'evolució temporal :)) Devia ser l'avorriment, A veure si recupero aquesta gràfica i us la ensenyo algun dia.

L'any passat, el 2012, ha estat molt dolent en diversos aspectes, i especialment a aquesta zona del pirineu, la vessant sud de la part oriental, el Ripollés (i per extensió a tot el pirineu català excepte la Vall d'Aran)

Per començar la sequera de l'hivern ha estat extrema, sens dubte històrica. No va caure ni una gota ni un floc de neu pràcticament durant 4 mesos, desembre, gener, febrer i març. Per acabar-ho d'adobar l'estiu també ha estat extremadament sec a aquesta zona. Cal remarcar que al nord del Ripollés l'estiu és l'estació, amb diferència, més plujosa (veure enllaç) . El 2012 va ploure igual o més a les terres de l'Ebre o la plana de Lleida que al Ripollés. Pràcticament ni una tempesta d'estiu amb cara i ulls, quan l'habitual és que sovintegin. Recordo que vam estar més de 3 setmanes sense pluja, una cosa que mirant registres probablement no s'ha donat mai o pràcticament mai. I encara més, les temperatures a mitjans d'agost també van ser de rècord. A Planoles per exemple es van assolir els 34 graus de màxima, i aquestes temperatures van durar uns quants dies al voltant d'aquests valors. A Planoles un any normal pocs dies (potser 1 o 2) s'arriba o es superen els 30 graus. Fins i tot una nit la temperatura no va baixar dels 20 graus (nit tropical). Probablement un fet que no s'havia donat mai! I hi ha moltes altres dades amb les quals no us vull marejar 

Doncs a tot això, com es presenta aquest hivern? de moment molt similar, el desembre va començar fred però ja portem molts dies amb suavitat i molta sequera, excepta la vessant nord que es va beneficiar de les nevades de principis de mes. Potser és una cosa cíclica. Evidentment estem en procés de canvi climàtic, però d'això ja en parlarem un altre dia, en qualsevol cas aquests darrers hiverns no ho podem "culpar" exclusivament a això. 

 

 

Contenido relacionado

Com serà l'estiu del 2013?

  • Posted on: 8 May 2013
  • By: dani
Pluja pels propers mesos del 2013 a Europa

Segueixo les previsions metereològiques  a llarg termini del NOAA. Fa temps que està marcant per aquest estiu (juny, juliol i agost), temperatures relativament fresques i més pluja del normal. Ja veurem si es compleix o no. La fiabilitat d'aquests models és molt baixa.. però cada vegada ho és menys.

I falla bastant , de fet l'any passat havia marcat un agost fresc i plujós i va ser totalment al contrari. Veurem, ho analitzarem a primers de setembre a aquest blog.

Com serà l'hivern 2011-2012

  • Posted on: 28 November 2011
  • By: dani
Temperatures per sota el normal a la peninsula per l'hivern 2011-2012

El NOOA proporciona uns models de previsió a mig termini. Donat que son a mesos vista, evidentment no poden donar detalls, ni gaire fiabilitat, sino una idea de si la probabilitat sobre la temperatura i les precipitacions seran amb certa probabilitat més grans o menors del normal.

En aquest moment, a finals de novembre, els models per la majoria de mesos d'hivern, desembre, gener i febrer donen un hivern força sec, i una mica fred respecte el que seria normal.

La tardor 2014 serà més plujosa del normal a Catalunya

  • Posted on: 5 September 2014
  • By: dani
Precipitacions pel setembre 2014

Continuant amb les previsions estacionals, segons la NOAA aquesta tardor a Catalunya serà més plujosa del normal, especialment els mesos de setembre i octubre, i no tant, novembre. Les temperatures seran força normals. La tardor ja és per si força plujosa a Catalunya, per tant el que vol dir si es compleix la previsió és que plourà encara més del normal, força.