Com estalviar energia al cuinar

 • Posted on: 4 September 2013
 • By: dani

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

 • Quan escalfem aigua aprofitarem molt més l'energia si tapem la cassola i baixem el foc per sota dels límits del recipient (si es una vitroceràmica o inducció el recipient sempre ha de ser més gran que la zona calenta), en cas contrari gran part de l'energia es dissiparà per fora dels límits del recipient i per difusió a la superficie. Amb aquests 2 gestos arribarem a estalviar més del 50% en molts casos
 • Un cop l'aigua ja estigui bullint podem baixar el foc al mínim!, el foc de més que hi afegim no farà augmentar la temperatura, l'aigua no puja mai de 100 graus, tot el calor que li donem de més es disiparà, i si està tapat farà sortir la tapa! Per tant el foc al mínim i es courà igual de ràpid
 • Si volem bullir pasta o altres ingredients no deixem mai l'aigua bullint sense fer res, això és desperdiciar totalment l'energia!
 • Quan fem servir el forn aprofitem si s'escau per fer 2 coses seguides, d'aquesta manera no haurem de fer escalfar el forn 2 vegades. Per exemple podem fer una lasagna i a continuació aprofitar per fer un pastís. 
 • A més quan veiem que al menjar li queden uns 10 minuts de cocció al forn ja el podem tancar i deixar-lo a dins. La calor del forn es conserva força estona sense que hagi d'estar encés

Hi ha molts consells encara que potser més radicals, com per exemple fer servir una cuina solar, o de manera més extravagant fins i tot podem aprofitar la calor d'un cicle del rentaplats per cuinar-hi a dins en recipients hermètics. Però aquests consells que us acabo de comentar crec que són coses de sentit comú que tothom pot aplicar i notar de manera apreciable en el seu consum energètic.

Amb aquest post començo una sèrie, que espero sigui llarga, sobre consells generals per tenir una vida més respectuosa amb el medi ambient i la nostra terra.

Aquests consells sobretot aniran centrats en el principal problema que tenim, la generació de co2, responsable principal de l'escalfament global. 

Hi ha moltes coses que podem fer, i a més curiosament tots aquests consells també van molt bé per la nostra butxaca.

 
Olla

Contenido relacionado

¿D'on venen les pomes?

 • Posted on: 9 July 2013
 • By: dani
Manzana natural del pais

Observeu qualsevol mercat de fruita a l'hivern, primavera o fins i tot estiu.

Les pomes que es venen vénen pràcticament totes de molt lluny, Nova Zelanda, Àustria, Alemanya, per què?

Però com és possible? No sabeu que les pomes creixen a l'estiu?.

En el nostre hemisferi una poma "natural" hauria d'estar en el mercat entre agost i octubre, per tant fora d'aquest marge segur que les pomes són de cambra, es van recollir fa molt, s'han transportat des de lluny i s'han conservat de manera "artificial ".

El canvi climàtic a Catalunya

 • Posted on: 8 July 2013
 • By: dani
Barcelona aviat tindrà les temperatures de Sevilla

A un estiu com aquest, de moment relativament normal i fins i tot fresc, la gent tendeix a oblidar-se encara més del terrible problema que afrontem amb el canvi climàtic.

A Catalunya aquest problema és especialment important, el ritme dels canvis (perjudicials) és més del doble que la mitjana mundial. Tot i això pel gran públic aquest tema no hi és a les seves preocupacions, i probablement ni els coneix.

El Delta de l’Ebre desapareixerà engolit pel mar

 • Posted on: 10 April 2012
 • By: dani
El canvi climàtic a casa nostra de Maria Josep Picó

"L’ascens del nivell de la Mediterrània destruirà les nostres platges; l’Albufera de València i el Delta de l’Ebre desapareixeran engolits per la mar; patirem més sequeres i incendis, i l’increment de les temperatures potser ens obligarà a viure en un estiu constant. Així veiem (i viurem) el canvi climàtic. Però els efectes de l’augment de la temperatura a la Terra són incerts. El futur dependrà del l’ús que fem ara de l’energia, del territori i dels recursos hídrics, perquè el consum abusiu d’aquests agreuja els desequilibris ambientals"