
Cal més valentia per part de les forces polítiques i el govern, i també per part nostre, els usuaris.
El motiu principal pel qual es retarden indefinidament mesures com el co-pagament de la sanitat, és per la por de la "pèrdua de vots" que això supossaria, però també per la passivitat de la gent que prefereix esperar que es faci retallada rera retallada.
Crec que el co-pagament seria beneficiós pel funcionament de la sanitat pública, sempre que es compensi els desavantatges que pot tenir per la gent menys afavorida.
Només unes dades, a Espanya el nombre mig de visites per habitant/any es de 9.5!, a països on existeix co-pagament, com Suècia o Finlandia, aquest nombre baixa a 2.8 o 4.2, i això sense semblar que hi hagi un empitjorament del servei sanitari.
Evidentment un servei "barra lliure" com el nostre no funciona.
Nota: Les dades estan extretes d'aquest estudi del col·legi oficial de metges de Barcelona
Perquè no es té la valentia de optar decididament pel co-pagament enlloc de les retallades?
L'altre dia em van explicar una anecdota relacionada amb aquest tema que em va fa reflexionar. Un metge que conec un dia va haver de fer una substitució a un hospital (a una població catalana que no diré). Mentres estava esperant les visites va venir un pacient i va dir que venia a recollir "la baixa de les olives", el metge no entenia res, i mica en mica venia més i més gent, tots demanaven el mateix "la baixa per les Olives".
Al final el metge ho va entendre. Tot aquella gent anava al metge a l'època de recollida de les olives perquè els donés la baixa i poder cobrar la baixa al mateix temps que el salari de collir les olives. El metge al qual substituia ho feia cada any. Un metge de la seguretat social.